18 Mart 2010 Perşembe

Stajını puanla

Merhaba;
Az önce güzel bir site keşfettim. Staj yapacak arkadaşlar için firmaların stajyerlere yaklaşımı, çalışma ortamı, sunduğu imkanlar vs her zaman bir merak konusu olmuştur.

www.stajinipuanla.com sitesi bu merakı giderebilecek bir site. Daha önce staj yapmış kişiler, bu sitede staj yaptıkları firmaları puanlandırmış, şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirtmişler.

Bu siteye girerek, staj deneyimlerinizi paylaşın, staj tecrübelerinizi kıyaslayın. Staj yapmadan önce kafanızdaki soru işaretlerini giderin.

Bakalım sizden öncekiler stajlarını nasıl puanlamışlar?

5 Mart 2010 Cuma

P&G Live Event 2010

P&G ile ilgili aşağıda bir yazım yer alıyor. Aşağıdaki yazımda, şirketi, faaliyet alanını, Live Event'i, 2009 yılında yaptığım P&G Live Event başvurusunu ve yaşadıklarımı anlatmıştım.

2009 yılında 60 soruluk test aşamasından geçmiş ilk mülakatlara giremeden elenmiştim :) Bu sene ise yani 2010'da daha farklı bir süreç yaşadım.

P&G, Türkiye'de bu yıl, diğer ülkelere örnek olan ve Türkiye ekibinin projesi olan yeni bir uygulama başlattı: P&G Business School (BS)... BS uygulaması içinde, Live Class ve Live Event etkinlikleri yer alıyor ve tüm bu süreçleri, iş ve staj teklifleri sonlandırıyor.

Süreç üniversite kampüslerinde, Live Class'ların tanıtımı ile başlıyor. Daha sonra Live Class'ta yer almak istediğiniz bölümü (CBS-Satış, Finans, SNO-Lojistik, Marketing) seçip, Live Class'a katılıyorsunuz. Live Class'lar Türkiye'nin bilindik üniversitelerinde yarım gün sürüyor ve sonunda sertifika alıyorsunuz. İleride çalışmak istediğiniz alan ile ilgili ve bu alanda P&G'nin neler yaptığı ile ilgili bilgi alıyorsunuz.

Live Class'ta edindiğiniz bilgiler ışığında Live Event'a başvuruyorsunuz. Live Event 3-4 gün boyunca süren bir etkinlik. Burada P&G'yi daha yakından tanıyorsunuz ve şirket ile ilgili fikir sahibi oluyorsunuz. Şimdi gelelim benim yaşadıklarıma.

Live Event'a başvurdum, CV aşamasından ve internetten uygulanan "assesment test" aşamasından geçtim. Geçen yılki başvurumda 60 soruluk sınav aşamasını geçmiş olduğum için, o aşamaya hiç girmedim ve direkt olarak geçtim. P&G Ankara ofisi'ne birinci mülakata çağırıldım. Mülakat Türkçe ve İngilizce karışık oluyor. Önce kendinizi tanıtıyorsunuz daha sonra deneyimlerinizi ve karşılaştığınız problemlerle nasıl mücadelle ettiğinizi ölçen sorular kısmı geliyor. Bu sorulardan birisini ingilizce cevapladım ki çok zor olmuştu:) Aşağıda sorular yer alıyor. Bu soruların aynısı ya da içerik olarak benzeri soruluyor:

1. Give an example about a time when you (sorted through complex set of data), weighed risks & rewards of various options before making a recommendation on a course of action.

2. Give an example about a time when others used you as a resource because of your expertise?

3. Can you think of a time when you thought ‘there has to be a better way of doing this’ and you came up with an improvement to an existing idea or process that made it significantly better?

4. Provide an example about a time when you were able to step into a group, take charge, get support, and bring about excellent results.

5. Tell me about a time you were able to develop and maintain productive relations with others even though they may have had differing points of view.

6. Give an example about a time when you made a special effort to help someone learn to be more effective.

7. Tell me about a time when you couldn’t solve a long-standing problem until you gained input from third party.

8. Provide an example about a time when you had to be more flexible than usual because of a change that was going on around you. Describe this situation. How did you handle the situation?

9. Give an example about a time when you had to balance many competing priorities and did so successfully.

Bana 1 ve 6 Türkçe, 4 ise İngilizce sorulmuştu. Mülakat yaklaşık 30-40 dakika sürmüştü. Mülakattan 2 hafta sonra, mülakatı geçtiğim haberi geldi ve "Live Event 2010" daveti aldım.

Live Event, 11-14 Şubat tarihleri arasında İstanbul, Taksim Grand Marmara otelinde gerçekleşecekti. Tüm ulaşım ve konaklama masraflarını şirket karşılayacaktı.

11 Şubat sabahı Ankara'dan THY uçağı ile İstanbul'a gittik. Bizi havaalanında karşıladılar ve otele yerleştirdiler. Yaklaşık 50 kişilik bir grup vardı. Gelen arkadaşların çoğu, Bilkent, Boğaziçi, Odtü, Koç ve Sabancı'dandı ve endüstri mühendiliği ağırlıklıydı. İlk gün gruplarımız belli oldu, tanışma ve kaynaşma etkinlikleri gerçekleşti.

12 Şubat günü çok sıkı bir programımız vardı. P&G Gebze fabrikasını gezdik ve fabrikada üretim ve tedarik zinciri ile ilgili bir brifing aldık. Daha sonra Anadolu yakasındaki P&G genel merkezine gittik. Burada genel merkezi gezdik, öğle yemeğini yedik ve sonrasında Liderlik Eğitimi aldık. Daha sonra satış departmanlarının brifingi gerçekleşti ve genel merkezden ayrıldık. Akşama doğru süpermarketlere gidip saha incelemesi yaptık ve satış ekibinden raf yerleşimi ve satış brifingi aldık. Hava karardıktan sonra ise ikinci köprünün tam altında bulunan "Lacivert"e gittik ve burada akşam yemeği yedik. Akşam saat 22:00 gibi bitkin ve yorgun bir şekilde otele dönüyorduk ki 22:30'da Saffet Karpat'ın (CEO) grubu "Fazla Mesai" nin mini konserinden oluşan bir süpriz aktivite ile karşılaştık. :))

13 Şubat günü, sabahtan akşama kadar grubumuzla birlikte Case çalışması yaptık. Oldukça yoğun ve stresli geçti. O gün öğle ve akşam yemeklerini Marmara Oteli'nin terasında bulunan eşsiz İstanbul manzaralı "Tepe Lounge" de yedik. Gece geç saatlerde case sunumumuz için otelin çamaşırhanesinde kısa bir film çektik :))

14 Şubat günü ise bir önceki günü yaptığımız case çalışmasını sunacağımız gündü. P&G'nin CEO dahil üst yönetimi bizim sunumlarımızı dinleyecekti. CEO'nun kısa konuşmasından sonra sunumlara geçildi. Yaptığımız çalışmaları 30 dk içinde sözlü ve görsel olarak anlattık ve daha sonra üst yönetimin sorularını cevaplamaya çalıştık. Çalışmaların sonunda ise sertifika dağıtımı ve son konuşmalar yapıldı. Böylece 3,5 gün süren Live Event etkinliği sonlanmış oldu :)) Ankaradan gelen tüm arkadaşlarla birlikte Uçak'ta türüblanslar ve espiriler eşliğinde Ankara'ya geri döndük.

Live Event, yeni bir şeyler görmem ve farklı insanlarla tanışmam açısında oldukça güzel geçti.

Live Event'in bana kazandırdıkları şöyle oldu:

1. P&G'yi ve FMCG sektörünü oldukça detaylı bir şekilde tanıdım.
2. P&G çalışanlarını tanıdım.
3. Farklı üniversitelerden arkadaşlar edindim.
4. 4 gün boyunca her şey beleş süper bir tatil yaptım.
5. P&G'nün ürünlerinden oluşan bir hediye sepeti aldım :)
6. Bir de sweatshirt'üm oldu. :)

Live Event'tan sonra, Şubat sonuna doğru işe alım sürecindeki son mülakata girdim. Bu mülakat hengi departmanda işe başlamak istiyorsanız o departmanın en üst seviyedeki yöneticisi ve bir İK çalışanı ile yapılıyor. Yine Türkçe İngilizce karışık oluyor ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu sefer bir öncekinden çok daha fazla sorular soruluyor. Yeri geldiğinde aynı soruya farklı bir örnek isteniyor. Yani oldukça zorlayıcı bir mülakat. Ama kendine güvenen yapar. :)

Mart ayında, girmiş olduğum son mülakat sonuçlanacak ve ya iş teklifi gelecek ya da red cevabı gelecekti. Bana malesef bugün sabah kibar red cevabı geldi. Red cevaplarına alışmak isteyen arkadaşlara red cevabını yollayabilirim ki şimdiden kendilerini alıştırsınlar ve o maili görünce morallerini bozmasınlar.

Sonuç olarak diyebilirim ki P&G beni işe almamakla kendisi kaybetti. Benim önümde daha pek çok seçenek var. 257 tane şirket seçeneğim olduğunu aşağıya yazmıştım şu an 256 seçeneğim var...