23 Aralık 2009 Çarşamba

Philip Morris Campus Jobbing


Merhaba;

Philip Morris Campus Jobbing hakkında edindiğim bilgi ve tecrübeleri paylaşmak istiyorum. Zamanında, bu iş için başvuruda bulunduğumda ve başvuru sürecine kabul edildiğimde internette iş ile ilgili epey bir araştırma yapmış ancak tatmin edici bilgi bulamamıştım. O sebeple benim gibi meraklı arkadaşların aynı durumla karşılaşmamaları için size kendi bakış açımla Philip Morris Campus Jobbing'i anlatacağım.

Bildiğiniz üzere sigara reklamları medya organlarında yayınlanamıyor. Yani yayınlanması yasak. Philip Morris işe farklı bir şekilde yaklaşmış ve yeni bir pazarlama stratejisi geliştirmiş. Adını da Campus Jobbing koymuş.

Olay şu; eğlenceyi seven, bar, disko, cafe gibi yerlere takılan, takım çalışmasına uyum sağlayabilen ve derslerinden vakit bulabilen üniversite öğrencileri campus jobbing başlığı altındaki pozisyona alınıyorlar. 4'erli takımlar kuruluyor, takımlar belirli bölgelere atanıyor ve her takıma deneyimli bir pazarlama çalışanı liderlik ediyor. Hafta içi belirli günlerde ve Cumartesi günü, genelde akşamları, takımlar sorumlu oldukları bölgelerde o cafe senin, bu bar benim hesabı dolaşıyorlar. Philip Morris'in yeni çıkardığı veya tanıtmak istediği ürünler ile ilgili tanıtım ve pazarlama görevi yapıyorlar. Bu şekilde Philip Morris, medyada uygulayamadığı reklam ve pazarlama aktivitelerini, sahada direkt olarak son tüketiciye hitaben gerçekleştirmiş oluyor. (Oldukça akıllıca değil mi?)

Geçtiğimiz yıl yani 2009'da campus jobbing ile Marlboro Intens'in tanıtımı yapılmıştı. Bu yıl ise Philip Morris'in belirleyeceği bir klasmanda tanıtım gerçekleşecekti. Aynı zamanda, bu yılki Campus Jobber'lar içinde gönüllü olanlar, Ocak 2010 içinde Uludağ'da düzenlenen Winter Fest 2010'da görev alacaklardı. Bar, disco olayını seven ve FMCG pazarında sale, marketing gibi alanlarda kariyer hedefleyen arkadaşlar için oldukça eğlenceli ve öğretici bir iş. Ayrıca part time olmasına rağmen oldukça yüksek bir ücreti de var. Ancak işin bir de vicdani boyutu var, onu da sizin yorumlarınıza bırakıyorum. Sonuçta sigaradan bahsediyoruz...

Neyse, gelelim bana. Ben nasıl bu olaya karıştım...

Kariyer.net'te campus jobbing ilanını gördüm ve "bir başvuralım bakalım belki ii bişidir" mantalitesiyle hareket ederek başvuru yaptım. Bir müddet sonra, Philip Morris insan kaynaklarından bir bayan arayıp ilk aşamadan geçtiğimi ve bir sonraki aşamaya devam edip etmeyeceğimi sordu. Tabi ben o esnada campus jobbing nedir ne değildir tam bilmiyordum, hem biraz araştırmak, hem de teklifi düşünmek için süre istedim. Bana tanınan süre içerisinde campus jobbing'i araştırdım ve İK'daki bayana bir sonraki aşamaya devam etmek istediğimi bildirdim.

Süreç şu şekilde ilerliyordu.
1. aşama: CV elemesi
2. aşama: Telefon mülakatı
3. aşama: İstanbul Çamlıca'da eğitim ve iş başı

Ben yukarıda da belirttiğim gibi 1. aşamayı geçmiş ve 2. aşamadaydım. Telefon mülakatı yapmak için İK'daki bayan tekrar aradı ve tel mülakatını gerçekleştirdik. Telefonda kendimi tanıtma, staj deneyimlerim, klüp çalışmalarım ve hobilerim faslından sonra, boş zamanlarımda ne yaptığımı sordular. Ben de anlattım, ancak tatmin edici olmadı. Çünkü firma boş zamanlarında parti, cafe, bar, disko v.s. kültürü olan birilerini istiyordu. Bu sebeple, ısrarla akşamları arkadaşlarımla barlara gidip gitmediğimi sordular. Ben "hayır" dememin yanı sıra sigara ve alkol alışkanlığımın da olmadığını söyledim :D Tabi, hal böyle olunca telefon mülakatından elendik. :))

Epey bir süre sonra Bilkent'te okuyan bir kaç arkadaşımdan öğrendim ki, Bilkent'in Campus Jobber'ı alemlere akıyormuş ve iyi de para kazanıyormuş. Eğer bu yazı o arkadaşımıza da ulaşırsa belki bir yorum da kendisi yazar. :))

Neyse sadede gelecek olursak; Campus Jobbing, FMCG pazarında bir dev olan Philip Morris şirketinde çalışmayı hedefleyenler için, pazarlama ve satış alanında kariyer hedefleyenler için, öğrenciyken para kazanmak isteyenler için ve son olarak ortamcılar için oldukça iyi bir iş. İşin vicdani boyutunu düşünenler ve kazandığı paranın kaynağını sorgulamak isteyenler ise oturup tekrar düşünsünler...

Peki ben hangi grupta yer almak isterim? Ben şu an halimden memnunum diyeyim siz anlayın. :))

Kalın sağlıcakla.

2 yorum:

  1. arkadaşlar campus jobbing e kariyer netten nasıl başvurabılırım bılgısı olan varsa benı aydınlatabılırmı?

    YanıtlaSil
  2. işin vicdanı diip diip duruyorsun, orada kocaman philip morris yazıyordu niye başvurdun o zaman arkadaşım? philip morris'in sosyal sorumluluk projelerini yürütürüm diye mi hayal kurdun

    YanıtlaSil